Ostanite povezani  *polje je obvezno!
  Vrh

  Zakaj se je pametno izogibati zobnim pastam, ki vsebujejo SLS (natrijev lavrilsulfat)

  curasept-slovenija-SLS-v-zobnih-pastah

  ZAKAJ SE JE PAMETNO IZOGIBATI ZOBNIM PASTAM, KI VSEBUJEJO SLS (NATRIJEV LAVRILSULFAT)

  ZAKAJ SE JE PAMETNO IZOGIBATI ZOBNIM PASTAM, KI VSEBUJEJO SLS (NATRIJEV LAVRILSULFAT)

  Jutranja rutina v kopalnici, umivanje zob. Prijetna in močno obarvana dišeča zobna pasta na ščetki. Začnemo umivati zobe in zobna pasta se zelo zapeni. Oh, kakšen prijeten občutek, zagotovo bodo zobje zato veliko čistejši. Vendar ne razumem, zakaj se mi tako pogosto pojavljajo afte, moje dlesni pa so postale zelo občutljive.
  Ste kdaj pomislili, da je vzrok za to vaša zobna pasta? Ta odlična pena je lahko povzročitelj marsikatere neprijetnosti v ustni votlini. Preberite sestavine in preverite, ali morda vsebuje natrijev lavrilsulfat, označen s kratico SLS, ki je sicer razgradljiva snov s certifikatom o ekološki pridelavi, pa vendar ena izmed najagresivnejših površinsko aktivnih učinkovin.

  Zakaj se je pametno izogibati zobnim pastam, ki vsebujejo SLS (natrijev lavrilsulfat)

   

  Natrijev lavrilsulfat, znan tudi kot natrijev dodecilsulfat, SLS, je sestavina v mnogih kozmetičnih izdelkih široke potrošnje. Najdemo ga v šamponih, odstranjevalcih ličil, milih, zobnih pastah. Njegova glavna naloga v izdelkih je, da se peni. Kdo pa nima rad pene, kajne? Proizvajalci kozmetičnih izdelkov seveda to vedo in z dodajanjem te poceni sestavine ustvarjajo (lažen) občutek, da je izdelek zato še učinkovit. Tudi projekt Ni nam vseeno, ki ozavešča javnost glede problematike aditivov in kemikalij v hrani in kozmetičnih izdelkih, je kozmetično sestavino uvrstil v kategorijo sestavin z velikim tveganjem.

  Natrijev lavrilsulfat je površinsko aktivna snov, pravzaprav pa vrsta detergenta.

  Morda se sprašujete, zakaj vaša zobna pasta potrebuje detergent. Ima ga zato, da pomaga povezati njene sestavine in seveda pri ustvarjanju pene. Vendar pa penasta zobna pasta v resnici ne koristi ustnemu zdravju.

  Zakaj se je pametno izogibati zobnim pastam, ki vsebujejo SLS (natrijev lavrilsulfat)

  Znano je, da ima natrijev lavrilsulfat kljub nekaterim pozitivnim stranem pri izdelavi zobnih past še nekaj pomembnih slabosti, zaradi katerih je dobro, da si zobe ščetkate z zobno pasto, ki ne vsebuje SLS-ja.

  PRIPOROČAMO ZOBNO PASTO BREZ SLS-JA, ČE IMATE ENO ALI VEČ NASLEDNJIH TEŽAV:

  Luščenje tkiva

  Občutljivost na SLS je pogosto vzrok, da se vaša sluznica na notranji strani lic ali ustnic rahlo lušči, kar povzroči draženje in pekoč občutek.

  Afte

  SLS sam po sebi običajno ne povzroča aft, vendar pa se lahko pri tistih, ki so nagnjeni k aftam, ob uporabi zobne paste s SLS-jem razvijejo hujši simptomi. To je bilo potrjeno v nekaj študijah. Domneva se, da SLS denaturira tkivo ustne sluznice, tako da povzroči povečano incidenco ponavljajočih se aft in razjed.

  Suha usta in zadah

  SLS v zobni pasti zaradi svojega negativnega vpliva na ustno sluznico prispeva tudi k manjšemu izločanju sline – simptomu suhih ust. Suha usta poslabšajo zadah, saj se poruši občutljivo ravnovesje naravne mikroflore v ustih.

  ZMANJŠANA ZAŠČITA SKLENINE PRI ZOBNIH PASTAH, KI VSEBUJEJO SLS

  Natrijev lavrilsulfat omejuje biološko razpoložljivost fluorida. Študije so pokazale, da naraščajoče količine SLS-ja zmanjšajo količino alkalijsko topnega fluorida, ki se lahko veže na sklenino in jo tako utrjuje. Ta proces je glavna naloga zobne paste, zato SLS onemogoča enega od glavnih ciljev umivanja zob z zobno pasto.

  IMA HRANA ČUDEN OKUS, POTEM KO STE SI UMILI ZOBE?

  Ni skrivnost, da zobna pasta povzroči grozen okus vsega, kar pojemo po umivanju z njo. Vendar pa muke povzroča več kot le okus po meti. Pravi krivec? Ponovno natrijev lavrilsulfat.

  Poleg penjenja ta kemikalija spremeni tudi delovanje naših brbončic. Zavira namreč receptorje, ki zaznavajo sladko, in nam tako preprečuje zaznavo sladkih okusov. Poleg tega razgradi fosfolipide na površini jezika. To so maščobne molekule, ki pomagajo preprečevati, da bi grenki okusi preobremenili receptorje. Ker jih zobna pasta razgrajuje, je grenak okus precej intenzivnejši.

  Zato je bil pomarančni sok, ki je pravkar napadel vaše brbončice, zaradi zobne paste s SLS manj sladek in precej bolj grenak.

  curasept-slovenija-SLS-v-zobnih-pastah2

  In kako končati te muke?

  Pri naslednjem nakupu izberite zobno pasto brez SLS-ja. Čeprav se ne bo penila tako močno kot običajna zobna pasta, bo vaše zobe očistila enako dobro in jih tudi pomagala ščititi.

  Zobne paste in ustne vode Curasept ne vsebujejo natrijevega lavrilsulfata (SLS), zato so prijazne do ustne sluznice, sklenine in brbončic. In pomarančni sok po umivanju zob vam ne bo več mogel pokvariti jutra.

  ZADNJE IZ BLOGA

  Razvoj zob pri ljudeh je kompleksen in dolgotrajen proces, ki se začne že pri zarodku okoli sedmega tedna nosečnosti s pojavom prvih zametkov mlečnih zob.

  Klorheksidin je eden najučinkovitejših in s tem najbolj priljubljenih antiseptikov, ki se uporabljajo v medicini. Njegov široki spekter uporabe seže na področje endodontije, parodontologije, kirurgije

  Če želite ohraniti svoj nasmeh in se izogniti bolečinam v ustih, je pomembno, da razumete, kako lahko hrana vpliva na vaše zobe.

  Parodontalna bolezen je resen zaplet, ki lahko škodi zdravju dlesni, kosti in zob. S pravilno ustno higieno in obiski zobozdravnika se lahko izognemo razvoju parodontitisa.

  IMATE VPRAŠANJE?

  Še niste našli rešitve za svoje težave v ustih?

  Pošljite nam vaše vprašanje preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo, da vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.

  v

  At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.