NAROČITE SE NA E-NOVICE  * polje je treba izpolniti.
  Vrh

  Afte in poškodbe ustne sluznice

  Curasept rešitve za afte in poskodbe ustne sluznice

  AFTE IN POŠKODBE USTNE SLUZNICE

  AFTE IN POŠKODBE USTNE SLUZNICE

  Težave z aftami so tako pogoste, da prizadenejo celo 60 % prebivalstva. Afte so ena najpogostejših bolezni ustne sluznice. V 80 % primerov se prve afte pojavijo pred 30. letom starosti.

  Afte in poškodbe ustne sluznice so boleče razjede v ustih, ki se najpogosteje pojavijo na notranji strani lic, ustnic in na jeziku. Lahko so bele, rdeče, rumene ali sivkaste barve, običajno okrogle ali ovalne oblike. Čeprav so neprijetne, so običajno neškodljive in se pozdravijo same v tednu ali dveh. Lahko pa so zelo boleče za dojenčke in otroke. Pogosto se pojavljajo v stresnih obdobjih. Otroku lahko celo onemogočijo hranjenje in pitje.

  Razjed v ustih ne smemo zamenjati s herpesom, majhnimi mehurčki, ki se razvijejo na ustnicah ali okoli ust. Herpes se pogosto začne z mravljinčenjem, srbenjem ali pekočim občutkom okoli ust. Afte v ustih niso nalezljive, medtem ko herpes je, saj ga povzroča virus.

  Zdravnika obiščite, če:

  • se afte ne pozdravijo v treh tednih,
  • se pojavljajo prepogosto,
  • afte postanejo zelo boleče in rdeče – to je lahko znak bakterijske okužbe, ki se bo morda morala zdraviti z antibiotiki,
  • se hkrati pojavijo simptomi drugje po telesu, predvsem pri majhnih otrocih – lahko gre za otroško bolezen rok, nog in ust.

  afte in poškodbe ustne sluznice

  AFTE DELIMO GLEDE NA VELIKOST V TRI SKUPINE:

  1. MANJŠE AFTE so najpogostejše. Prizadenejo predvsem sluznico spodnje ustnice, predel ličnic v ustni votlini, jezik in njegovo površino. Pojavijo se kot posamezne lezije okrogle oblike in majhne velikosti (manj kot 1 cm), prekrite z belkastimi membranami in eritematoznimi robovi. Lahko so zelo boleče, tudi pri otrocih. Na občutljivejši sluznici se zlahka ponovijo, zato jih pogosto opisujemo kot ponavljajoče se stanje.

  2. VELIKE AFTE (s premerom več kot 1 cm) se pogosteje pojavljajo na ustni sluznici, mehkem nebu in na loku zadaj v ustih. V primerjavi z manjšimi oblikami je njihov čas celjenja daljši (tudi do enega meseca), zaradi velikosti pa so tudi bolj boleče.

  3. HERPETIFORMNI AFTOZNI STOMATITIS je skupno poimenovanje za majhne točkovne razjede. Bolezen pogosto zamenjamo s herpesom simpleksom, ki se pojavi le na keratinizirani površini sluznice trdega neba, notranjih robovih ustnic ter na površini jezika in dlesni. Aftozni stomatitis pa prizadene notranjo stran lic, dno ustne votline in nežno sluznico na notranji strani ustnic.

  pomanjkanje nekaterih hranil: vitamina B12, folne kisline in železa

  psihološki dejavniki: stres, tesnoba, depresija

  družinska anamneza in genski dejavniki: razjede v ustih so pogostejše v družinah, v katerih ima te težave več članov

  sistemske bolezni: najpogostejše so sladkorna bolezen, ciklična nevtropenija, celiakija in nekatera stanja črevesnega obolenja

  poškodbe ustne sluznice: posledice medicinskih posegov, nenamerno grizenje, pekoča hrana ali pijača ali poškodbe s ščetkanjem

  alergije in preobčutljivost: alergijske motnje, ki jih povzročajo zdravila, preobčutljivost za določeno hrano ali pijačo

  • spontana bolečina in pekoč občutek, tudi med govorjenjem

  • bolečina in otekline na bližnjih bezgavkah

  • povečano slinjenje

  • nelagodje in bolečina pri žvečenju, tudi manjši tek

  • nelagodje in bolečina pri dnevni ustni higieni

  afte in poškodbe ustne sluznice afterapid

  KAJ LAHKO NAREDIMO, DA POSPEŠIMO CELJENJE

  V večini primerov se razjede v ustih odpravijo v približno od 10 do 14 dneh, če ne naredite nič. Pa vendar so danes na voljo izdelki, ki zelo skrajšajo čas celjenja in zmanjšajo bolečino.

  FARMACEVTI IN STOMATOLOGI PRIPOROČAJO UPORABO LINIJE AFTERAPID

  Curasept je po večletnih raziskavah in kliničnih preskušanjih ustvaril novo linijo izdelkov Afterapid, ki s svojo edinstveno formulacijo in aktivnimi sestavinami hitro in učinkovito pomagajo pri težavah z aftami in drugimi poškodbami ustne sluznice.
  Formulacija temelji na emulziji mukoadhezivnih polimerov, obogatenih z edinstvenimi aktivnimi sestavinami. To pomeni, da gre za patentirano snov, ki se dobro oprime sluznice, da ta lahko učinkovito absorbira aktivne učinkovine.

  CURASEPTOVI ZNANSTVENIKI SO TAKO RAZVILI PATENTIRANO OBLIKO, V KATERI JE:

  1. BIOMOIST® – hialuronska kislina

  Hialuronska kislina v izdelkih Curasept AFTERAPID+ se razlikuje od običajno uporabljene oblike – natrijevega hialuronata, ki se uporablja v podobnih izdelkih. Zaradi nehidrolizirane oblike se hialuronska kislina BIOMOIST® veliko bolje absorbira. Patentirana mešanica treh različnih molekulskih mas hialuronske kisline zagotavlja trojno delovanje: prodiranje globoko v prizadeto tkivo, njegovo vlaženje in zaščito prizadete površine s filmom.
  Hialuronska kislina BIOMOIST® zaradi svoje visoke BIOKOMPATIBILNOSTI močno zmanjšuje vnetje in z visoko sposobnostjo vezave vode v sluznico blaži občutek suhih ust.
  Odlikuje jo visoka stopnja čistosti in je popolnoma biološko razgradljiva.

  2. Fragmenti DNA/RNA

  Ta najbolj inovativna biološko aktivna sestavina je rastlinskega izvora. Patentirani kratkoverižni fragmenti DNA/RNA imajo edinstveno lastnost, da v kratkem času kar najbolj okrepijo lastne biološke mehanizme regeneracije tkiva. Ob močnem protivnetnem delovanju se zaustavi proces propadanja prizadetega tkiva, nato pa se v zelo kratkem času začne intenzivna obnova oziroma regeneracija.
  Farmakološke lastnosti fragmentov DNA/RNA so zelo dobro opisane. Zaradi edinstvene priprave lahko prizadete celice te fragmente tudi samostojno absorbirajo. Uporabijo jih kot vir ključnih snovi, ki jih nujno potrebujejo za preživetje in normalno delovanje, predvsem pa za krepitev bioloških mehanizmov obnavljanja tkiva.

  3. Olje čajevca in manuke

  Zdravilne učinke čajevca so poznali že prvotni prebivalci Avstralije Aborigini, ki so ga uporabljali pri prehladnih obolenjih, vnetjih žrela, kot antiseptik pri ranah, pikih žuželk itn. Zaradi učinkovitosti čajevca se je njegova uporaba hitro razširila tudi po preostalih delih sveta. Danes se najpogosteje uporablja v kozmetiki, farmaciji in aromaterapiji. Zdravilni učinki čajevca so raziskani v številnih študijah, ki potrjujejo njegovo protibakterijsko, protiglivično, protivnetno in protivirusno delovanje.
  Olje iz manuke izvira z Nove Zelandije in je ena izmed najbolj naravno vlažilnih sestavin na trgu. Zaradi svojega močnega protimikrobnega delovanja je cenjeno v kozmetični in farmacevtski industriji. V primerjavi s čajevcem je razmeroma nova učinkovina, saj se je njegova uporaba začela šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.
  Sinergistično delovanje teh dveh olj zmanjšuje vnetje kože, povzročeno s histaminom, in skupaj pripomoreta k zmanjšanju vnetnega odziva, saj imata močno antioksidativno delovanje, hkrati pa pomagata tudi pri preprečevanju čezmerne bakterijske okužbe.

  4. 18-ß-gliciretinska kislina

  Ta snov je pridobljena iz sladkega korena, rastline, ki je v ljudski medicini poznana že iz antičnega časa. Gliciretinska kislina zavira proizvodnjo in izražanje molekul, ki izzovejo vnetje. To pomeni, da vnetje ne nastane ali pa je zelo zmanjšano. Prav tako nima neželenih učinkov.

  5. Ruskogenin

  Je molekula, pridobljena iz korena rastline bodeča lobodika. Ruskogenin ima opisanih precej farmakoloških lastnosti, med drugim zaščitno delovanje na ožilje (vazoprotektivno delovanje), zmanjšuje otekline (protiedemsko delovanje) ter z zmanjševanjem prepustnosti površine sluznice zmanjšuje vnetni odziv in občutljivost za zunanje vplive (adstringentni učinek). Vse to zelo pripomore k zmanjšanju otekline zaradi razjed v ustih.

  6. Alantoin

  Alantoin je molekula, ki jo naravno najdemo v večini organizmov, tudi v rastlinah, živalih in mikrobih. V celicah se proizvaja iz sečne kisline.
  Alantoin ima vlažilni in keratolitični učinek – pospešuje luščenje vrhnje plasti odmrlih celic in povečuje navlaženost zunajceličnega matriksa. Sluznica postane mehkejša, opazno pa se tudi pospešita delitev celic in celjenje ran.

  curasept-slovenija-afterapid-formulacija afte in poškodbe ustne sluznice

  LINIJA AFTERAPID PONUJA REŠITEV ZA VSAKO TEŽAVO:

   Zaščitni gel je idealen za lokalno delovanje ob eni ali več majhnih razjedah v ustni votlini.

  Ustna voda je idealna za delovanje na celotni površini ustne sluznice ob večjem številu lezij in ponavljajočih se razjedah. Za povečanje učinka se priporoča uporaba skupaj z gelom.

  Pršilo je idealno za tarčno delovanje na težko dostopnih mestih v ustni votlini. Za povečanje učinka se priporoča uporaba skupaj z gelom.

  curasept-slovenija-afterapid-banner afte in poškodbe ustne sluznice

  ZADNJE IZ BLOGA

  Afte v ustih (nekateri jih imenujejo skula v ustih) so pogosta težava, s katero se srečuje veliko ljudi. Te majhne razjede na ustni sluznici se lahko pojavijo

  Zobna preobčutljivost lahko povzroči bolečino in nelagodje pri uživanju hrane in pijače. V tem blogu boste izvedeli več o vzrokih in simptomih ter učinkovitih načinih

  Parodontalna bolezen je resen zaplet, ki lahko škodi zdravju dlesni, kosti in zob. S pravilno ustno higieno in obiski zobozdravnika se lahko izognemo razvoju parodontitisa.

  Pri ortodontskem zdravljenju je treba več časa in spretnosti nameniti čiščenju vseh zobnih ploskev in medzobnih prostorov. Sicer na slabo očiščenih mestih lahko nastane karies,

  IMATE VPRAŠANJE?

  Še niste našli rešitve za svoje težave v ustih?

  Pošljite nam vaše vprašanje preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo, da vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.

  v

  At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.

  S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Preberi več

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Close